Krb může ohřát i vzduch o patro výš

Koukáte do krbu a říkáte si, že je škoda, že teplo z krbu jen tak uniká komínem? Nemusí tomu však tak být. Teplo, které v krbu vzniká je docela dobře využitelné k ohřevu vzduchu i ve vedlejších místnostech nebo dokonce o patro výš. Na výběr máte ze dvou možností. Jednou je teplovodní vytápění, druhou teplovzdušné vytápění.

Nejednoduší a nejlevnější je teplovzdušné vytápění. Kromě samotného krbu, tedy krbové vložky, potřebujete již jen ventilační jednotky, hliníkové hadice, izolace a mřížky na vývody do místností. Bohužel tento způsob má však i několik nevýhod, které sice nejsou nijak závažné, ale přesto mohou někomu vadit. Jednak dochází k víření a vysoušení vzduchu. Závažnějším problémem je přenos prachových částic a přenos pachů. Tomu však lze poměrně snadno zabránit použitím vhodných filtrů

Systém funguje tak, že v jedné místnosti se instaluje krb či krbová kamna a pomocí systému trubek se ohřátý vzduch vede do dalších místností. Není to samozřejmě úplně jednoduché. Například chceme-li ohřát vzduch v místnosti o patro výš, nebývá s tím problém. Teplý vzduch sem stoupá sám. Pokud však chceme ohřát vzduch ve vedlejší místnosti, může být problém sem horký vzduch z krbu dopravit. Někdy je tedy nutné použít ventilátor. Ventilátor teplý vzduch popohání a směruje správným směrem. V takovém případě můžeme teplý vzduch rozvádět až do vzdálenosti30 metrů.

Aby bylo ohřívání vzduchu efektivní, je potřeba správně nadimenzovat krbovou vložku. Je tedy nutné se obrátit na odborníky. To ovšem platí o všech stavebních úpravách komínu. Jen odborník totiž zajistí správné a kvalitní provedení a vy budete mít jistotu, že systém je efektivní, ale také úsporný a bezpečný.

J. H.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>