Jaké jsou povinnosti při prodeji a koupi nemovitosti?

Prodej bytu či domu s sebou nese mnoho povinností, které není radno zanedbat.

Co je potřeba při prodeji a koupi zaplatit a jaká je daňová povinnost?

klice dum byt

Povinnosti vlastníků nemovitosti

Právní povinnosti pro převod vlastnického práva

  • Rezervační smlouva na nemovitost
  • Kupní smlouva nebo smlouva o smlouvě budoucí kupní
  • Smlouva o advokátní úschově finančních prostředků
  • Advokátní smlouva  úschově listin
  • List vlastnictví nemovitosti
  • Návrh na vklad vlastnického práva

Povinnost vůči státu

Při převodu vlastnického práva je prodávají povinen uhradit 4% z prodejní ceny nemovitosti příslušnému finančnímu úřadu. Výše daně se vypočítává na základě vypracovaného znaleckého posudku, který se podává jako příloha daňového přiznání finančnímu úřadu nebo dle přílohy daňového přiznání k dani z nabytí vlastnictví směrnou hodnotou, která simuluje znalecký posudek. (Více o tom naleznete na webu finančního úřadu)

Daň z příjmu

Pokud nemovitost vlastníte déle než 5 let od nabytí vlastnictví nebo jste v nemovitosti měli více než dva roky trvalé bydliště, jste daně z přijmu zproštěni. V případě, že nedodržení ani jedné z podmínek, je prodávající povinen daň z přijmu zaplatit (a to do konce března následujícího kalendářního roku od prodeje nemovitosti).

Daň z příjmu bude nulová, pokud zisk z prodeje nemovitosti použijete do jednoho kalendářního roku k uspokojení své bytové potřeby.

Povinnosti kupujícího

Kupující je povinen vůči prodávajícímu být součinný při podpisu předávajícího protokolu.

V případě koupi bytové jednotky je povinen na základě převodní smlouvy dojít na družstvo či společenství vlastníků jednotek a ti jsou povinni vystavit nový evidenční list zálohových plateb.

Povinnost vůči státu

Kupující je povinen podat daňové přiznání pro daň z nemovitosti do konce ledna následujícího kalendářního roku po nabytí do vlastnictví.  Na základě podaného daňového přiznání vzniká závazek jedenkrát ročně, vždy do konce května, platit daň z nemovitosti. Ta je vyčíslena v daňovém přiznání.

M. M.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>