Na trouby, sporáky, varné desky a další spotřebiče, na kterých doma vaříme a ohříváme, pečlivě a s rozvahou. Vždyť je nekupujeme na měsíc! Můžeme se rozhodovat mezi řadou variant.
Při výběru sporáku a trouby mámě nespočetně možností. Záleží, dáme-li přednost plynu, elektřině či jejich kombinaci, chceme-li spotřebič volně stojící či vestavěný a samozřejmě také záleží na technických parametrech výrobku i na finanční stránce. Vyberete si sklokeramickou desku, elektrické nebo plynové ploténky? A co trouba – dáte přednost klasické, nebo horkovzdušné (či si vystrčíte jen s mikrovlnkou)?
Mikrovlnné trouby se už v našich kuchyních zabydlely, nejčastěji se však používají k rychlému ohřívání jídla. Většina hospodyněk se neobejde bez normální trouby. Ale i zde jde vývoj kupředu a klasické troubě dnes konkuruje ta horkovzdušná. Jaké jsou její výhody, v čem liší a kterou z nich si tedy vybrat?
U klasické trouby je pečení statické – tj. teplo sálá a působí na pokrm z jednoho místa (zespodu, seshora nebo oboustranně). A je jedno, jde-li o troubu elektrickou nebo plynovou. U elektrické lze snad jen teplotu snadněji regulovat. Oproti tomu u horkovzdušného pečení se používá ventilátor.
Díky němu dochází k cirkulaci vzduchu uvnitř trouby. Vzduch se do jejího prostoru nasaje přes ventilátor, tam se ohřeje a několika otvory v zadní stěně se opět vyfukuje do ní zpátky. Díky tomuto pohybu je ve všech částech trouby stejná teplota. Nehrozí tedy, že se vám jídlo dole připálí a nahoře nedopeče. Můžete péct na několika plechách najednou a to za stejných podmínek. Klasickou troubu musíte předehřívat, horkovzdušnou ale ne, ohřeje se o hodně rychleji.
Díky cirkulaci vzduchu se může jídlo v horkovzdušné troubě péct při nižší teplotě (a to až o 20 °C). Uspoří se však nejen energie, ale i čas. Peče se ve více vrstvách najednou. Díky cirkulaci vzduchu se vůně pokrmů vzájemně nenasají a lze tak dohromady připravovat klidně maso i moučník. Pečení je navíc o hodně rychlejší! Srovnejte – v klasické se peče vepřové při 200 °C asi 90 minut, v horkovzdušné při 180 °C zhruba asi 50 minut. Nevýhodou se může zdát vyšší pořizovací cena.
Pakliže ji ale často využíváte a opravdu hodně pečete, jistě se vám náklady brzy vrátí. Ventilátor však funguje trochu jinak než klasické pečení, a tak se jídlo nejen peče, ale proudem teplého vzduchu také trochu vysušuje. Jídlo pak bývá křupavější. Nehodí se však na všechny recepty. U některých spotřebičů pak můžete kombinovat klasické pečení s horkovzdušným, doplněny mohou být navíc třeba grilem.