Každý, kdo tráví v kuchyni více času, ví, jak je důležité, aby měl všechny své potřebné věci po ruce a tak, aby nemusel vynakládat zbytečnou energii na přemisťování těžkých spotřebičů a nádobí skrz půlku kuchyně.
Správné rozmístění spotřebičů v kuchyni nám může ušetřit mnoho času a zároveň může být užívání kuchyňských prostor mnohem pohodlnější a efektivnější.
Správné rozmístění spotřebičů nám může pomoci efektivně pracovat v kuchyni, pohybovat se postupně od úkonu k úkonu, a zároveň pracovat bezpečně a pohodlně. Zároveň je také nutno myslet na dostatek místa k pohybu, abychom se nemuseli v případě malých prostor mačkat ve špatně průchozí a dostupné kuchyni.
Celou kuchyň můžeme rozdělit na tři základní centra- skladovací centrum, varné centrum a mycí část. Skladovací centrum tvoří lednice a skříň s potravinami. Ty je vhodné umisťovat blízko sebe, abychom se nemuseli při potřebě podávání různých potravin přesouvat od jednoho konce kuchyně k druhému. Lednici můžeme umístit na konec kuchyně, nejlépe do rohu, čímž využijeme jinak velmi nevhodné místo.
Varné centrum je tvořeno sporákem nebo varnou deskou a troubou. V dřívějších dobách jsme se setkávali zejména s velkými sporáky se zabudovanou troubou, avšak dnes si již můžeme pořídit separované spotřebiče, tak že můžeme varnou desku umístit nejlépe doprostřed kuchyně, zatímco trouba může být uložena na jejím okraji. Pokud se více věnujeme pečení a víme, že budeme troubu aktivně využívat, je vhodné ji umisťovat výše, nejlépe do úrovně očí tak, abychom se při práci s troubou nemuseli příliš ohýbat.
Největší část činností se odehrává mezi dřezem a sporákem, tak že je vhodné mezi tato místa situovat pracovní plochu, na které budeme připravovat a krájet většinu potravin. Měli bychom však myslet na to, abychom varnou desku neumisťovali do rohu kuchyně. Vzdálenost mezi rohem kuchyně a koncem varné desky by měla být alespoň 40 cm, abychom mohli bez problémů manipulovat s nádobím během vaření. Pracovní plocha by měla mít alespoň 120 cm, abychom měli dostatek místa na přípravu pokrmů a zároveň mohli i odkládat nádobí.
Díky vestavěným spotřebičům můžeme také ušetřit mnoho místa na pracovní desce, neboť můžeme mikrovlnou troubu nebo kávovar umístit přímo do kuchyňské linky, čímž nám vznikne mnohem více prostoru pro práci.
Autor: Michal Hromek
Myslím,že není od věci si k zařizování kuchyně přizvat architekta. Jinak se vám může stát jako mé matce, že se v kuchyni naběháte, i když vařít blbé špagety.
přesně tak, my jsme díky bohu architekta měli a nemůžu si to vynachválit. doporučil nám věci, na které by mě ani nenapadlo pomyslet