Mrkev, hrách nebo ředkvičky zdobí zahrádky většiny drobných pěstitelů. Ale taková ačokča, lagenárie nebo tatsoi? Takovou zeleninu obvykle nenajdeme ani na pultech obchodů, alespoň ne těch běžných. Nicméně jejich semínka na trhu jsou, takže pokud je chceme ochutnat, vyplatí se spoléhat na vlastní pěstitelské síly.
Ačokča je mezi milovníky netradičních pokrmů poměrně známá. Na internetu nalezneme i různé recepty na přípravu jídel z této zeleniny, připomínající vzhledově malé okurky. K růstu potřebuje podobně jako rajčata oporu, její využití v jídelníčku se ovšem přibližuje spíše cuketám – lze přidat do salátů syrová, ale tepelně upravená vyniká mnohem lépe.
Pěstovat můžeme i netradiční typy okurek, například Okurku bílou, která má tenkou bílou slupku a hodí se nejen do salátů, ale i k nakládání, Okurku mexickou, podobnou miniaturním melounům, nebo Okurku arménskou, která jako okurka vypadá a chutná jako meloun.
Okurka africká, známá i pod názvem Kiwano, má již vzhled exotičtější – je žluté barvy a zdobí ji pichlavé bodce, v její chuti se však opět mísí okurka s melounem. Indická okurka – Lagenárie, vypadá jako drobná zelená tykev, chuťově se blíží okurkám, jíst se však dají pouze mladé plody, tykve poté dřevnatí a mají využití jako dekorace.
Z netradiční listové zeleniny můžeme sáhnout například po asijské specialitě Tatsoi, jejíž aromatická chuť a vůně nadchne milovníky čínských restaurací. Přidává se do salátů i tradičních asijských jídel.
Netradiční zeleninou na naší zahradě však mohou být i tradiční rajčata, respektive jejich netradiční odrůdy. Mohou se tak na nás nejen červenat, ale vybarvit se i do žluta (Rajče žlutá hruška), zelena (Rajče teta), černa (Rajče carbon), bíla (Rajče bílé), nebo oranžova (Rajče oranžové).
Rajčata překvapí i tvary, vedle běžných můžeme pěstovat nejen rajčata známá z obchodů jako miniaturní cherry rajčátka, rajčata lahvová či oválná, ale též rajčata ve tvaru švestky (Rajče černá švestka), srdce (Rajče ruské), jahod (Rajče jahoda), hrušek (Rajče hruška), paprik (Rajče howard), párků (Rajče párek) nebo tykví (Rajče skvrnitý říman).
Autor: Žaneta Pixová
Zdroj foto: www.prirodnizahrada.cz