Ze všech stran na vás útočí tvrzení, že vařit na plynu již není v módě. Zdá se, že přišla doba indukcí a varných desek. To je však velký omyl. Vaření na plynu stále zůstává nejoblíbenějším způsobem. Plynové sporáky používají i vyhlášení kuchaři a nedají na ně dopustit. Plyn má totiž řadu předností, které u indukční desky, či jiné varné desky prostě nenajdete.
Značnou výhodou plynových sporáků je rychlost rozpálení. Ta je oproti jiným způsobům vaření zcela bezkonkurenční. Použijete-li i speciální nádoby určené pro vaření na plynu, můžete rychlost rozpálení zvýšit ještě o dalších dvacet procent. Další předností plynového sporáku je regulovatelnost výkonu. Na rozdíl od ostatních způsobů vaření plyn totiž okamžitě reaguje na změnu výkonu. Jednoduše změníte velikost plamene. Pokud se naučíte plyn správně regulovat a budete používat nádobí určené k vaření na plynu, bude tak docházet k minimálním únikům energie a plynový sporák se tak stane energeticky nejúčinnějším způsobem vaření.
A že jsou plynové sporáky nevzhledné a nehodí se vám do kuchyně? To už také není dávno pravda. Dnes můžete plynový sporák koupit v rozmanitých podobách. Od těch nejlevnějších, které se stále drží tradičního vzhledu, až po sporáky za několik desítek tisíc korun, jejž vzhled je výsledkem práce nejlepších světových návrhářů
Moderní plynové sporáky jsou zcela samozřejmě také konstruovány s ohledem na ty nejpřísnější bezpečnostní normy. Samozřejmostí tak je například bezpečnostní pojistka pro případ nechtěného zhasnutí plamene.
J. H.