Varná deska patří mezi domácí spotřebiče, bez kterých si většina z nás neumí kuchyň představit a pomalu ale jistě a spolehlivě nahrazuje klasické sporáky. Stačí jen vybrat vhodné varné médium a potom se již jen porozhlédnout, co nového firmy nabízejí.
Plyn – nejlevnější řešení?
Při výběru varné desky si nejprve musíme uvědomit, zda je pro nás výhodnější deska elektrická či deska plynová. Desky plynové jsou vhodné především pro domácnosti, které mají zavedený plyn a nemusí do jeho rozvodu dále investovat. Jejich výhodou je finančně méně náročný provoz a prakticky nulový únik energie po jejich vypnutí. Vaření na plynu je dnes již zcela bezpečné především díky tepelným pojistkám, které chrání před únikem plynu. Nevýhodou plynových varných desek je jejich ne zcela snadné čištění, způsobené nerovným povrchem.
Sklokeramika – vysoká účinnost ohřevu
Další možností je vybrat si sklokeramickou elektrickou desku, u které oceníme vysokou účinnost ohřevu, a především snadné čištění. Po technické stránce se od sebe jednotlivé sklokeramické desky mohou lišit provedením kovových spirál.
Indukce – proti popálenínám
Indukční varná deska se sama o sobě vůbec nenahřeje, ale zahřívá přímo na ní položenou nádobu. K jejímu ohřevu dochází téměř okamžitě a navíc přesně v teplotě, kterou si nastavíme. Indukce vaří velmi rychle a lze ji během vaření účinně regulovat. Nádobí na indukční vaření musí mít magneticky vodivé dno. Poznáte je tak, že na dno přiložíte magnet. Pokud na hrnci či pánvi drží, je to nádobí vhodné pro indukční plotnu.
Další výhodou indukčních varných desek je bezpečnost. Samotná varná zóna se nenahřívá, proto se můžeme prostoru kolem hrnců vždy bezpečně dotknout.
Sandra Š.